Fremtiden kommer!

Gisle Tungland Amesto People-Norge

Amesto People
Administrerende direktør
Gisle Tungland

Fremtiden kommer. Egentlig ganske av seg selv. Fremskritt derimot, må skapes og jobbes for. Det gjelder for de fleste av oss, enten vi er i arbeidslivet, i familien eller som nå, når veldig mange grubler over hvilket studiested som skal søkes. I Amesto People er vi ikke tilstede i akkurat denne fasen. Vi jobber med rekruttering og konsulentutleie. Det betyr at vi møter deg igjen, når hodet er fylt av kunnskap og du er over i erfaringsfasen.

Vi har mange gode historier å fortelle i så måte, men også en del mindre gode. Kanskje til og med dårlige, først og fremst for det mennesket som har gjort feil og dårlige valg.

For det er til syvende og sist valg det handler om. Hele livet i gjennom. Og det første viktige valget vi tar i voksen alder er ofte utdannelsen. Ingen kan velge for andre, men vi som ser konsekvensen av veldig mange valg kan kanskje ha noen gode råd å gi på veien. For valget er ditt, og kun ditt. Om du ikke tar med deg noe annet fra det jeg skriver her, så ta med deg det. Men du skal få med deg litt mer på kjøpet. Gjennom 15 år som hodejeger har jeg dannet meg noen betraktninger om hva du som fremtidig student bør ha i bakhodet når du nå skal velge studium. For enkelhets skyld kan vi gjerne kalle dem:

Studentens 10 bud

1. Prøv din fremtid
Tenk ti år frem i tid, når du vurderer aktuelle studieretninger. Hvor vil du være i livet om du velger akkurat denne? Blir du glad i og av den jobben du da har, og tjener du nok til å leve det livet du ønsker?

2. Vær brutalt ærlig med deg selv
Hva er du flink til? Når sysler du med noe som gjør at du glemmer tiden? Hva ligger enklest for deg og hva ligger tungt for deg? Å velge en retning som ligger på siden av evner og interesser kan ikke bare bli tungt, men kan også gå direkte galt. Det kan mange eldre mennesker fortelle deg om, som kanskje har latt andre velge retning for seg eller som ikke har kjent seg selv godt nok.

3. Ikke fortvil over valgmulighetene
Finner du ut at du har valgt feil og vil endre studieretning, betyr det ikke all verden. Men vær forberedt på å måtte forklare årsaken til retningsendring. Og her finnes utallige legitime årsaker.

4. Håndter usikkerhet
Ikke ta et friår. Velg heller generelle fag som er av allmennyttig interesse, eller ta et språk-år i utlandet. Språk, økonomi, pedagogikk m.fl. er god basiskunnskap.

5. Gjør research
Tilegn deg informasjon. Prat med noen som har det du ser på som drømmejobben. Hvordan er hverdagen? Hva er de største gleder, hva er vanskelig?

6. Oppsøk motstand
Snakk med de som er uenige i ditt valg. Prøv dine egne argumenter. Kanskje har de litt rett?

7. Ikke gjør som mora di sier.
Hør på gode råd, søk kunnskap fra andre men bestem selv. Det er din fremtid.

8. Velg med både hode og hjerte
Velger du ut fra interesse, evner og i tillegg hensyntar kompetansen samfunnet etterspør, har du en vinneroppskrift.

9. Vær aktiv i studietiden
Ta utfordringer, ta verv og vær engasjert. Men; ikke la det gå ut over karakterene. Da har du bare vist at du ikke kan prioritere.

10. Bygg egen merkevare
Skaff deg nettverk, både blant medstudenter, i studentforeninger og i arbeidslivet. Ta relevante sommerjobber om du har mulighet for det. Bruk sosiale medier til å markedsføre deg selv (med måte) men vær bevisst hvordan du fremstår på nett. Fremtidige arbeidsgivere ser på langt mer enn CV når du søker på en jobb.

Det fortelles en historie om en romersk kunstner, som fikk i oppdrag å male favoritt-kjæledyret til keiseren. Kjæledyret var en hane. Kunstneren ba da om å få låne hanen, slik at han kunne studere den inngående før han tok på seg det ærefulle oppdraget med å male den. Slik gikk det til, og kunstneren studerte hanen i et helt år. Deretter gav han keiseren hanen tilbake, med beskjed om at han ikke kunne male hanen allikevel. Han visste ikke lenger hva en hane var for noe.

Ingenting er viktigere enn ydmykhet for faget, for studiet og for (etter hvert) jobben du skal utøve kompetansen i. Tro gjerne du er noe, for de som er noe er ofte de som blir noe. Men å tro man kan et fag, er like ofte den beste måten å ikke lære det på. Jo lenger i studiet du kommer, jo mer bør du helst forstå hvor lite du faktisk vet. Nyutdannede siviløkonomer smiler av og til overbærende til meg når jeg sier dette. Men å studere åpner først og fremst døren til et univers du før ikke kjente til. Vær nysgjerrig, åpen og modig. Men vær ydmyk. Det er et stort univers.

Lykke til med ditt valg!

2 tanker på “Fremtiden kommer!

  1. Alt gjennspeiler seg når man ta en besøk på deres ny kontor i Oslo. Den gruppe fra BI var veldig førnoyd alle synns at dere er veldig jordnær, medarbeiderne vi snakket med osv… hmm kjempe bra må jeg si.

Legg igjen en kommentar